Museu del Ferrocarril a Móra la Nova

A l’enclavament de l’estació de Móra la Nova, una visita guiada permet conèixer l’evolució del ferrocarril i de la línia dels Directes que enllaça Barcelona i Madrid. A la nova cotxera es pot admirar el material mòbil, una part del qual encara es troba en estat operatiu.

La visita

El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova és un equipament que ajuda a entendre l’evolució del control de la circulació ferroviària i que disposa d’un bon nombre de peces valuoses amb les quals resulta ben fàcil retrocedir al passat.

La part museïtzada, situada a l’antiga torre d’enclavament, permet comprendre els orígens del tren al nostre país i la seva evolució. Un dels seus atractius més valuosos és, sens dubte, la seva col·lecció de màquines. L’equipament, a més, conserva el que va ser un dels primers sistemes de control d’estacions electromecànics d’Europa i un pont giratori de 23 metres a través del qual les màquines canviaven de sentit.

Història

El taller de reparació de trens de Móra la Nova va començar a funcionar el 1891 i va estar operatiu fins a les acaballes dels anys 70, quan van desaparèixer les màquines de vapor bàsicament perquè el seu funcionament era car, ja que implicava un gran consum d’aigua i de combustible, que solia ser carbó i fuel. En aquell moment totes les màquines ja funcionaven amb electricitat, fet que implicava un millor rendiment.

El Museu va obrir les portes el 2010 per valorar l’empremta del tren al territori, explicant com el ferrocarril arribà a convertir-se en un autèntic motor de desenvolupament econòmic i social que ha anat adaptant-se als nous temps. Avui, l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial és l’encarregada de la gestió de l’equipament, en col·laboració amb l’Ajuntament de la població.

informació pràctica

Consultar al web del Museu.

Contacte:

977401705 – 616091470
info@museuferrocarril.org

Adreça:

Estació Renfe, s/n 43770 Móra la Nova (Ribera d’Ebre)