Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat

Aquestes mines van ser el centre d’extracció de plom més important de Catalunya. Al museu s’explica la història de la mineria del plom a la comarca del Priorat a través d’una experiència única: endinsar-se en unes galeries d’extracció de galena a 40 metres sota terra.

La visita

El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, situat a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia, és un centre d’interpretació de la mineria del plom a la comarca del Priorat. Des de la seva fundació, el Museu té com a objectius protegir, conservar i difondre els elements patrimonials relacionats amb l’activitat minera, per tal d’esdevenir un eficaç instrument de desenvolupament local, tant en l’àmbit social com en l’econòmic i el cultural.

Dins de la seva col·lecció es conserven diferents materials relacionats amb l’activitat minera, però també amb la vida quotidiana i la vida social entorn de la mineria. Principalment es tracta d’eines, maquinària, plànols, fotografies i altres documents. Una mostra de la col·lecció del Museu es pot veure a l’actual exposició permanent.

Història

Bellmunt del Priorat fou el centre d’una important conca minera, que també s’estenia pels municipis veïns de Falset i el Molar. Són nombrosos els vestigis que l’activitat minera ha deixat en el paisatge, com ara terrers, que proliferen en bona part del terme municipal. Els vestigis més visibles corresponen a les explotacions mineres a escala industrial dels segles XIX i XX, tot i que l’activitat minera s’ha desenvolupat amb major o menor intensitat des de l’Edat del Bronze Final.

La mina Eugènia és un complex industrial i miner singular, situat a les proximitats del nucli urbà de Bellmunt del Priorat. Els orígens de la mina es remunten a l’any 1870, als primers treballs realitzats a l’antiga mina Inocenta que durant la dècada de 1890 esdevindria la mina Eugènia. Cap al 1920, una de les èpoques de més prosperitat de les mines, l’empresa Minas del Priorato, S.A. va construir les primeres colònies mineres, per tal de donar allotjament als treballadors que arribaven amb les seves famílies d’altres zones mineres de l’Estat, principalment d’Andalusia. La mina Eugènia estigué en funcionament pràcticament sense interrupcions fins a l’any 1972. Fou la mina de plom més important de Catalunya, gràcies al seu rendiment extractiu i a la gran qualitat del seu mineral.

 

informació pràctica

Consultar al web del Museu.

Contacte:

977 830 578 – 626 384 706
museu@minesbellmunt.cat

Adreça:

Carretera de la Mina, s/n 43738 Bellmunt del Priorat (Priorat)