Serradora d’Àreu

La Serradora d’Àreu, que va funcionar al llarg dels segles XIX i XX, exemplifica la història de la indústria de la fusta. El conjunt permet observar com s’aprofitava l’energia hidràulica per a moldre el blat i serrar la fusta.

La visita

El visitant podrà conèixer la funció de les serradores, que eren les instal·lacions destinades a transformar la fusta, i el seu funcionament amb la força de l’aigua.

El conjunt arquitectònic de la serradora d’Àreu també inclou un molí fariner i una centraleta elèctrica. Es pot conèixer la serradora i el seu conjunt concertant visites durant l’estiu, des del mes de juny fins a mitjans del mes de setembre.

Història

La serradora d’Àreu va construir-se en el segle XIX, i va funcionar fins als anys setanta del segle XX. Al principi, la instal·lació era molt més propera al riu que avui, però, a les acaballes del segle XIX, una forta riuada va destruir-la.

La nova Serradora, situada a la ubicació actual per tal d’evitar noves riuades, va ser enclavada en un punt més alt i construïda inicialment de fusta, fins que es va construir el nou edifici. Després de la guerra civil, va ser reparada i modernitzada pels germans Manel i Feliu Bixaconill, fusters i constructors de serradores.

informació pràctica

Consulteu els horaris a l’Ajuntament d’Alins.

Contacte:

973 624 405
ajuntament@alins.ddl.net

Adreça:

La Força d’Àreu 25575 Àreu (Pallars Sobirà)