https://sistema.mnactec.cat

Museu del Ter

Descripció Informació pràctica

Una singular filatura de cotó de 1841, testimoni de la vitalitat industrial del Ter. Manté en funcionament dues turbines, una de les quals, de 1860, fa funcionar els embarrats i la maquinària. Un espai idoni per entendre l’aprofitament industrial del riu Ter des del segle XIX.

La visita

El Museu del Ter és un espai dinàmic instal·lat al costat del riu Ter al seu pas per Manlleu (Osona). Ofereix als seus visitants 1.500 m2 d’exposicions i un gran nombre d’activitats per conèixer el singular procés d’industrialització d’aquest racó de la Catalunya interior i la biodiversitat dels rius mediterranis. Situat al Passeig del Ter, a l’antiga fàbrica de Can Sanglas, el Museu del Ter dóna testimoni de la vitalitat industrial del Ter mitjà, protagonista de la industrialització en dos dels sectors productius més representatius: el tèxtil i les construccions mecàniques.

El Museu del Ter també acull el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), dedicat l’educació i la sensibilització ambiental, així com a la custòdia fluvial i la recerca en rius mediterranis.

Història

L’antiga fàbrica cotonera de Can Sanglas és el punt de partida per conèixer l’empremta a Osona dels fabricants Martí Sanglas i Bonaventura Mias: ambdós van obtenir el 1833 una concessió per explotar l’aigua del Ter amb l’objectiu de posar en marxa una fàbrica de filats.

La cotonera de Can Sanglàs, que no va obrir les portes fins al 1841, està considerada la primera fàbrica del Ter mitjà que va instal·lar una turbina hidràulica, mecanisme que va substituir les tradicionals rodes hidràuliques utilitzades fins al segle XIX. La turbina Fontaine de Can Sanglas estava fabricada a Girona i va començar a funcionar el 1860, i generava una potència de 12 CV capaç de moure les màquines de la filatura. 

Horari

Del 16 de setembre al 30 de juny:
De dimarts a diumenge, i festius, de 10 a 14 h.

De l’1 de juliol al 15 de setembre:
De dimarts a divendres, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 h.

Tancat: l’1 de gener i els dies 25 i 26 de desembre.


Adreça

Plaça de les Dones del Ter, 1 08560 Manlleu (Osona)

Contacte

938515176
info@museudelter.cat