Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera

La Colònia Sedó d’Esparreguera, fundada el 1846, va ser la primera colònia industrial tèxtil de Catalunya i la més gran que es va construir al país. La visita al Museu de la Colònia Sedó permet descobrir la història de la colònia, els espais que la integren i el seu singular sistema hidràulic d’aprofitament i eficiència energètica.

La visita

Un muntatge audiovisual i una maqueta original de la Colònia Sedó introdueixen els visitants en la història d’aquest gran conjunt. El recorregut del Museu condueix els visitants a l’interior d’una turbina hidràulica de grans dimensions, als espectaculars soterranis i els tubs de circulació de l’aigua.

La visita es completa amb un itinerari per la colònia, en què es pot observar la magnitud del seu conjunt: el salt de Broquetes, l’aqüeducte, la casa dels Sedó, l’església, les cases obreres, el teatre, l’escola i les xemeneies.

Història

La Colònia Sedó va ser fundada el 1846 per Miquel Puig i Catasús. A partir de la segona meitat del segle XIX, s’inicià la construcció d’habitatges per als treballadors, i l’ampliació de la fàbrica. Antoni Sedó i Pàmies, successor del fill de Miquel Puig i Catasús, culminà el procés de creixement i formació de la colònia industrial que portaria el seu nom.

Després de la Guerra Civil (1936 – 1939), s’arribà al màxim creixement de la colònia obrera, convertint-se en una de les empreses més grans i importants dins de la història econòmica i industrial de Catalunya, però al mateix temps es van iniciar els primers símptomes de crisi, que es van incrementar a partir del començament dels anys 1970 fins al tancament definitiu de la fàbrica el 1980.

Actualment, el nucli del Museu se situa en un dels antics espais industrials de la fàbrica.

informació pràctica

Horari

Dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 h, excepte el mes d’agost, en què el Museu romandrà tancat.

Visites concertades per a grups o escoles els dimecres de 9 a 14 h, amb concertació prèvia al telèfon 93 789 22 44, de dilluns a divendres.

Visites cap de setmana: 936663527/937775221

Tancament

1 i 6 de gener, 24 de juny, de l’1 al 31 d’agost i 25 i 26 de desembre.

Contacte:

937 89 22 44

Adreça:

Àrea Industrial Can Sedó Carrer Contínues, s/n, 08292 Esparreguera, Barcelona