Museu del Ciment de Castellar de n’Hug

Les restes de la fàbrica de ciment posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana. La visita al museu permet descobrir el primer conjunt industrial cimenter de Catalunya i el procés de fabricació del ciment pòrtland.

La visita

La fàbrica és actualment el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, un centre dinàmic que ens permet descobrir el primer conjunt industrial cimenter de Catalunya.

La visita al museu permet entendre l’impressionant conjunt de les restes d’aquest complex industrial aixecat per un grup d’industrials a principis del segle XX. La fàbrica va subministrar ciment en moments de fort creixement de la societat industrial, necessitada tant de noves infraestructures com d’habitatges i nous espais de producció.

Història

L’any 1901 Eusebi Güell, personatge molt destacat de la burgesia catalana i vinculat gairebé a tots els sectors de l’economia, va fundar a Barcelona juntament amb altres socis la societat cimentera Companyia General d’Asfalts i Pòrland, SA Asland. Aquell mateix any es va començar a construir la fàbrica de ciment al Clot del Moro, una obra arquitectònica singular de primera magnitud.

La fàbrica va funcionar de 1904 fins a 1975. Els darrers propietaris, l’empresa Lafarge-Asland, van vendre la fàbrica a la Generalitat de Catalunya l’any 1996 per un preu simbòlic de 498.000 pessetes (uns 3.000 euros). Actualment el Museu està adscrit al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). La fàbrica i el seu entorn van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l’any 2005.

informació pràctica

Consultar al web del Museu.

Contacte:

938257037

Adreça:

Paratge del Clot del Moro, s/n 08696 Castellar de n’Hug