Museu Hidroelèctric de Capdella

El museu explica l’origen i l’evolució de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya i com l’electricitat produïda als Pirineus va abastir la indústria catalana. Un dels seus distintius és el salt de 836 metres a través del qual viatja l’aigua fins a esdevenir electricitat.

La visita

L’espai del Museu de la Central de Capdella, obert des de l’any 2001, se situa dins el recinte del complex hidroelèctric de Capdella. El visitant podrà fer un recorregut des que va sorgir la idea de la central hidroelèctrica fins que es va posar en funcionament el 1914, passant pels canvis econòmics, socials i d’infraestructura que va suposar.

A més de l’exposició permanent, es pot visitar la central hidroelèctrica, la primera gran central que es va posar en marxa a Catalunya l’any 1914, i altres instal·lacions annexes com la forja i l’estació transformadora.

Història

La gran reserva d’aigua de la Vall Fosca, que supera els 50 milions de m3, va permetre que a finals de segle XIX Emili Riu, periodista i polític de Sort, projectés la utilització d’aquest recurs i es construís la central hidroelèctrica de Capdella.

El factor humà va ser determinant per tirar endavant aquesta obra faraònica i les infraestructures necessàries: carreteres d’accés, funiculars, carrilets, canalitzacions d’estanys, campaments per a treballadors, etc. En un temps rècord de tot just dos anys, es va posar en marxa la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya.

informació pràctica

Consultar al web del Museu.

Contacte:

973663001
ajuntament@torrecapdella.ddl.net

Adreça:

Av dels Avets, 1 25515 La Central de Capdella