Museu del Suro de Catalunya

El museu es dedica a la interpretació i la difusió del patrimoni i dels territoris vinculats al món surer català. El visitant hi trobarà un tastet destil·lat de boscos d’alzines sureres, de suro i de la seva transformació artesanal i industrial.

La visita

El primer objecte del Museu és el propi edifici, una fàbrica modernista projectada per General Guitart, que actualment conté els diversos espais expositius del Museu, al voltant d’una petita sureda.

L’exposició permanent permet conèixer el complex procés d’elaboració dels taps, des de l’extracció del suro fins a l’elaboració artesanal i mecanitzada, les propietats d’aquest material únic, la diversitat de productes fets amb suro i, també, a través d’un audiovisual, de l’espectacular història de la que va ser la fàbrica surera més gran de l’estat espanyol i una de les més importants del món.

A part de l’exposició permanent, el museu ofereix també una programació diversa d’exposicions temporals, d’activitats i tallers infantils i familiars així com l’accés a estudiants i investigadors al Centre de Documentació Ramir Medir, i també una botiga especialitzada en productes de suro.

També són visitables els espais que gestiona el Museu: el Dipòsit d’Aigua Modernista de Can Mario (BCIN), els Forns d’Aglomerat i el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc. 

Història

L’edifici que acull l’actual museu va ser construït entre els anys 1899 i 1900. S’hi ubicava l’empresa Miquel, Vincke & Meyer, fundada el 1900 per Joan Miquel Avellí, Heinrich Vincke Wischmeyer i Pau Meyer Unmack, antiga fàbrica surera, la més important del sector industrial a Espanya.

A més d’un passat rellevant dins el sector, l’edifici compta amb uns elements poc comuns a les construccions sureres que sovint són edificis funcionals sense concessions als elements decoratius ni a la participació d’arquitectes reconeguts. Aquest aspecte fa encara més rellevant aquest conjunt, en el qual destaquen els elements modernistes, les dimensions i l’estructura.

 

informació pràctica

Juliol i agost

De dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 20.30 h.
Diumenges, de 10 a 14 h.

De setembre a juny

De dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.
Dissabtes, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius (excepte dilluns festius), 5 de gener, 24 i 31 de desembre, de 10 a 14 h.

1 de maig, adaptació a l’horari general de Flors i Violes.
Tots els dilluns, el 25 i 26 de desembre, l’1 i 6 de gener, TANCAT.

Contacte:

972307825
info@museudelsuro.cat

Adreça:

Placeta del Museu del Suro s/n, Palafrugell (Baix Empordà)