Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries

El principal atractiu del museu és conèixer el complex procés de producció de la farina en un antic molí convertit en fàbrica al segle XIX. Permet descobrir les varietats de blat, els sistemes utilitzats per moldre’l, les fases del procés industrial i el funcionament de la turbina hidràulica.

La visita

El patrimoni de l’Ecomuseu és un patrimoni singular. Conserva un patrimoni industrial, format per la maquinària de la fàbrica de farines de finals del s. XIX com a testimoni d’una activitat que s’hi desenvolupa des de l’època medieval, i també conserva patrimoni natural: el Rec del Molí, un canal d’aigua d’origen medieval.

La visita ofereix un recorregut pels espais fabrils a través del qual el visitant podrà veure les màquines de neteja, que separen les impureses del blat; de condicionament, que preparen el blat per ser mòlt, i les de la mòlta, amb els impressionants molins vermells, veritable cor de la Farinera. De dalt a baix i de baix a dalt, en un complex entramat vertical, el blat, la farina i altres productes segueixen un circuit que els condueix d’una màquina a una altra.

Història

La tradició molinera de Castelló d’Empúries li ve d’antic, quan la vila era la capital del comtat i hi havia tres molins fariners que funcionaven amb l’aigua del rec del molí.  D’aquests tres molins només un es va conservar ja transformat en farinera. Avui, recuperat pel municipi i convertit en museu, us convida a conèixer el procés d’industrialització de la farina.

L’edifici, juntament amb el canal, fou adquirit el 1995 per l’Ajuntament de la comtal vila de Castelló d’Empúries per tal de convertir-lo en un ecomuseu. Des de 1997 és un dels museus del Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

informació pràctica

Horaris

Consulteu horaris al web.

 

Contacte:

972250512
informacio@ecomuseu-farinera.org

Adreça:

C/ Sant Francesc, 5-7 Castelló D’Empúries (Alt Empordà)