Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia

El Museu presenta una visió general de l’ús de la pell en diferents cultures i mostra, des del cor del barri industrial del Rec, el llegat de l’activitat adobera de la ciutat des dels inicis manufacturers fins a la producció actual.

La visita

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia ocupa dos edificis emblemàtics de la vocació industrial igualadina, fonamentada bàsicament en la manufactura del cotó i del cuir. A Cal Boyer —antiga fàbrica tèxtil actualment seu del Museu— s’hi mostren objectes de pell, i eines i màquines que són els testimonis de l’adob de la pell a Igualada. En l’espai L’home i l’aigua es dóna una visió general de les qualitats de l’aigua i del seu ús a través d’una col·lecció d’estris i enginys hidràulics, i un canal d’experimentació permet comprendre alguns mètodes del seu aprofitament energètic i industrial. A pocs metres es pot visitar l’adoberia de Cal Granotes. Un dels atractius del Museu és, sens dubte, la posada en escena de l’ofici artesanal de l’adob de la pell grossa -bovina-, que transporta el visitant a la Igualada preindustrial.

Història

El 1949, després d’anys d’estudi i de preservació del patrimoni per part del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, el Museu de la Ciutat va obrir les seves portes. Les seccions inicials eren les de ciències naturals, arqueologia, art antic i modern, història, folklore i cartografia local. Paral·lelament, es treballava per l’obertura d’una secció dedicada exclusivament a l’adoberia, i el 1954 es va inaugurar el Museu monogràfic de la Pell.

El 1983, l’Ajuntament, el Servei de Museus de la Generalitat i el Gremi de Blanquers van comprar l’adoberia del Cal Granotes. L’Ajuntament també adquirí Cal Boyer, una antiga fàbrica tèxtil, per rehabilitar-la com a nova seu del Museu. El 1991 s’hi iniciava el trasllat. Les noves exposicions permanents es van centrar en el patrimoni industrial adober, tot esdevenint un museu industrial de referència en la museologia catalana. A finals dels anys noranta el Museu Comarcal de l’Anoia, que passà a anomenar-se Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, va ser declarat secció del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i va passar a formar part del seu Sistema Territorial.

informació pràctica

Museu:

Dimarts i dimecres: 10 a 14 h.
Dijous i divendres; 10 a 14 h i de 16 a 18.30 h. Sala d’exposicions fins a les 20 h.
Dissabtes, diumenges i festius: 11 a 14 h.
Tancat tots els dilluns i els dies 24, 25, 26, 31 de desembre i 1 i 6 de gener.

Antiga Adoberia de Cal Granotes:

Punt de trobada i venda de tiquets a l’edifici central Cal Boyer.
Dimarts i dimecres: 12 a 14 h.
Dijous i divendres: 12 a 14 i 17 a 18.30 h.
Dissabtes, diumenges i festius: 12 a 14 h.
Tancat tots els dilluns i els dies 24, 25, 26, 31 de desembre i 1 i 6 de gener.
En grups concertats, consulteu horaris més amplis.

Contacte:

938046752

Adreça:

Dr. Joan Mercader, s/n. 08700 Igualada