Museu Molí Paperer de Capellades

Ubicat en un molí paperer del segle XVIII, el Museu Molí Paperer és un museu viu on encara s’elabora paper fet a mà. El visitant pot veure tot el procés de fabricació des que entrava el drap fins que en sortia el paper acabat i participar en tallers de fabricació de paper artesanal.

La visita

El Museu fou concebut com a molí paperer on s’uneix i complementa la difusió del patrimoni històric i l’industrial, gràcies a la continuïtat de la pràctica de l’activitat artesanal del paper fet a mà. Compta amb una sala d’exposició permanent sobre el paper i els sistemes d’impressió on es ressegueixen els vincles d’una història que va en paral·lel.

El Museu Molí Paperer de Capellades és un museu atípic, tant per la dualitat museu-molí com per llur sistema de gestió econòmica, que assoleix l’autofinançament del 60-70% de les despeses de funcionament.

Història

El Museu Molí Paperer de Capellades està situat en un antic molí paperer del segle XVIII, anomenat “Molí de la Vila”.

El paper d’aquesta zona, en especial el paper de barba i el paper de fumar, es venia a gran part del mercat espanyol i a les colònies d’Amèrica. I a finals del segle XVIII les marques papereres de la zona adquirien renom internacional.

En aquest ric context històrico-paperer, el Museu Molí Paperer de Capellades fou fundat l’any 1958 per un grup d’industrials, i mercès a nombroses aportacions materials i econòmiques de diferents indústries papereres i editors de Catalunya i Espanya, el Museu fou inaugurat el dia 6 de juliol de 1961.

Actualment el Museu està regit per un patronat format per diferents organismes: l’Ajuntament de Capellades, l’Associació d’Estudis Històrico Paperers, el Consell Comarcal de l’Anoia i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

informació pràctica

De dilluns a divendres: de 9 a 14 h.

Dissabtes, diumenges i festius: de 10.30 a 14.30 h.

Tancat: 25 i 26 de desembre, i 1 i 6 de gener.

Contacte:

938012850
museu@mmp-capellades.net

Adreça:

Carrer Pau Casal, 10 08786 Capellades (Anoia)