Museu de l’Oli de Catalunya a la Granadella

El museu està situat a la seu del molí de la Cooperativa de la Granadella, construït amb el suport de la Mancomunitat de Catalunya l‘any 1920. La visita permet conèixer les instal·lacions i la maquinària originals del molí i el procés d’elaboració de l’oli d’oliva verge extra.

La visita

El Museu de l’Oli de Catalunya, ubicat al cor de la seu de la Cooperativa de La Granadella conté les instal·lacions i la maquinària originals del molí fundat el 1920, que va quedar en desús des de la dècada de 1986.

La Cooperativa ha mantingut dins de la sala de trituració la col·lecció original de maquinària, eines, utillatges i elements autèntics dels processos tècnics que allà s’hi executaven, gràcies als quals el visitant podrà descobrir el procés d’elaboració de l’oli d’oliva verge extra, els seus valors i les seves virtuts.

Història

Origen i valors històrics

El Molí d’Oli de la Cooperativa fou construït per la Mancomunitat de Catalunya l’any 1920. Està situat als afores del poble, en un terreny desnivellat amb el propòsit de facilitar la descàrrega de les olives i la posterior càrrega d’oli, orientat al sud-oest i al costat de la carretera C242. Ocupa uns 300 m2, amb dues plantes i un soterrani.

L’edifici està construït de parets mestra de pedra amb obertures emmarcades per maó vist, i una estructura interna de pilars quadrats d’acer (amb dues columnes de ferro colat probablement reciclades) i grans jàsseres de fusta reforçades amb entramats i biguetes primes transversals.

És un molí de referència del sector agroindustrial de l’oli a Catalunya. Hi destaquen, en aquest sentit, el bon estat de conservació del conjunt, tant de la maquinària (en condicions òptimes de funcionament) com del recinte i de les instal·lacions originals de començament del segle XX.

Cooperativisme

El molí representa una concepció del treball i de l’economia agrària i és un exemple de continuïtat en la producció en el sector de la indústria agroalimentària, així com de versatilitat de la fórmula cooperativa per adaptar-se als canvis econòmics i socials.

informació pràctica

De dimarts a divendres: de 10 a 13 h i de 15 a 20 h.

Dissabte: de 10 a 13 h i de 15 a 19 h.

Diumenges: de 10 a 13.30 h.

Només es permet l’entrada al Museu fins 30 minuts abans de l’hora de tancament.

Contacte:

973 094 101
info@culturadeloli.cat

Adreça:

Plaça Joan Perucho, 4 La Granadella 25177