http://sistema.mnactec.cat

Museu del Suro de Palafrugell

Descripció Informació pràctica

El museu es dedica a la interpretació i la difusió del patrimoni i dels territoris vinculats al món surer català. El visitant hi trobarà un tastet destil·lat de boscos d’alzines sureres, de suro i de la seva transformació artesanal i industrial.

La visita

El primer objecte del Museu és el propi edifici, una fàbrica modernista projectada per General Guitart i construïda entre els anys 1900 i 1907 que, actualment, conté els diversos espais expositius del Museu, al voltant d’una petita sureda.

L’exposició permanent permet conèixer el complex procés d’elaboració dels taps, des de l’extracció del suro fins a l’elaboració artesanal i mecanitzada, les propietats d’aquest material únic, la diversitat de productes fets amb suro i, també, a través d’un audiovisual, de l’espectacular història de la que va ser la fàbrica surera més gran de l’estat espanyol i una de les més importants del món.

A part de l’exposició permanent, el museu ofereix també una programació diversa d’exposicions temporals, d’activitats i tallers infantils i familiars així com l’accès a estudiants i investigadors al Centre de Documentació Ramir Medir, i també una botiga especialitzada en productes de suro.

També són visitables els espais que gestiona el Museu, el Dipòsit d’Aigua Modernista de Can Mario (BCIN), els Forns d’Aglomerat, el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc. 

Història

L’edifici que acull l’actual museu va ser construït l’any 1899-1900, on s’ubicava l’empresa Miquel, Vincke & Meyer fundada el 1900 per Joan Miquel Avellí, Heinrich Vincke Wischmeyer i Pau Meyer Unmack, antiga fàbrica surera, la més important del sector industrial a Espanya. Compta, a més d’un passat rellevant dins el sector, amb uns elements poc comuns a les construccions sureres que, sovint, són edificis funcionals sense concessions als elements decoratius ni a la participació d’arquitectes reconeguts. Aquest aspecte fa encara més rellevant el conjunt en el qual destaquen els elements modernistes, les dimensions i l’estructura.

 

Horari

Juliol i Agost

Dilluns a dissabte 10h-14h i 17h-20.30h
Diumenge 10h-14h

Setembre a Juny

Dimarts a divendres: 10h-13h i 16h-19h
Dissabte: 10h-14h i 17h-20h
Diumenges i festius (excepte dilluns festius), 5 de gener, 24 i 31 de desembre: 10h-14h

1 de maig: adaptació a l’horari general de Flors i Violes
Tots els dilluns, el 25 i 26 de desembre, l’1 i 6 de gener TANCAT


Adreça

Placeta del Museu del Suro s/n, Palafrugell (Baix Empordà)

Contacte

972307825
info@museudelsuro.cat