http://sistema.mnactec.cat

Museu de les Mines de Cercs

Descripció Informació pràctica

Una visita a l’interior d’una mina de carbó original per descobrir un segle i mig d’història d’extracció minera. El museu permet entendre com funcionava l’extracció del carbó i com transcorria la difícil vida dels treballadors a les mines.

La visita

L’exposició permanent està dividida en tres espais. D’una banda, es presenta el carbó, la seva explotació, la importància de les infraestructures mineres, el transport i el procés de classificació previ al seu ús, tan com a combustible domèstic i industrial com a font primària per a obtenció d’electricitat.

En segon lloc, es descobreix al visitant com era la vida quotidiana al peu de la mina, amb la colònia minera de Sant Corneli i la seva gent com a fil conductor, a partir de la festa, l’esbarjo, el treball de les dones, l’escola, el dispensari, l’empresari i l’empresa, els treballadors i les seves reivindicacions socials i laborals. En aquest àmbit es projecten dos audiovisuals de les reivindicacions més emblemàtiques del col·lectiu miner: Els fets de Fígols de 1932 i La Tancada de 1977.

Per últim «L’espectacle de la mina» permet al visitant comprendre els dos sistemes d’explotació de la mineria actual —subterrània i a cel obert— i incorpora la informació de Carbones Pedraforca SA, l’última empresa minera en actiu al Berguedà. La museografia plantejada pretén fer immergir el visitant en una història narrada des del futur. L’argument explica com uns arqueòlegs del futur entren al taller de l’empresa minera i descobreixen peces que es feien servir per a l’explotació minera. A partir d’aquí, amb projeccions, hologrames i efectes innovadors d’imatge i so, els visitants redescobriran el món de la mineria.

Història

Avui l’activitat minera a la comarca del Berguedà ha desaparegut, per aquest motiu el Museu de les Mines de Cercs es defineix com un centre d’interpretació que relaciona la tècnica i la història. Vol ser un centre d’interpretació per explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l’entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l’Alt Berguedà.

 

Horari

De gener a juliol: 

Feiners: de 10 a 14 h.
Cap de setmana i festius: de 10 a 15 h.

Dilluns tancat, excepte festius.

       Setmana Santa:

Divendres, dissabte i diumenge, de 10 a 19 h.

Agost:

Feiners: de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.
Cap de setmana i festius: de 10 a 19 h.

Dilluns obert

De setembre al 21 de desembre: 

Feiners: de 10 a 14 h.
Cap de setmana i festius: de 10 a 15 h.

Dilluns tancat, excepte festius.


Adreça

Plaça Sant Romà s/n, Cercs (Berguedà)

Contacte

938240336
m.cercs@diba.cat