Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí

És una de les poques antigues fassines industrials que queden a Catalunya. S’hi destil·lava la brisa del raïm per obtenir aiguardent. A l’espai museïtzat el visitant pot veure els processos per obtenir l’alcohol i els derivats, una destil·lació en directe i gaudir d’un petit tast.

La visita

El Museu de la Fassina Balanyà mostra el procés industrial que seguia la brisa (rapa, pinyol i pell del raïm) per obtenir aiguardent i altres derivats. La visita permet conèixer també les eines, les màquines, les persones i la societat que la feien funcionar. I, sobretot, que la reutilització dels materials no és cap innovació actual.

Quant a l’àmbit català, el visitant podrà copsar la importància de les fassines en el naixement i el desenvolupament de la revolució industrial.

 

Història

Una de les grans riqueses de Catalunya, des de finals del segle XVII fins a l’arribada de la fil·loxera, fou la producció de vi i d’alcohols que s’exportaven a l’estranger. La Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí produïa aiguardent a partir de la brisa del raïm, formada per la pell, els pinyols i les rapes del raïm un cop se n’havia extret el most.

La Fassina Balanyà, que data de mitjan segle XIX, va estar en funcionament fins a la dècada dels anys cinquanta. El tancament i l’abandonament de l’edifici sense ús alternatiu va permetre que, quaranta anys més tard, es mantingués pràcticament igual com l’havien deixat. Això va fer que l’Ajuntament de l’Espluga adquirís l’immoble i el declarés bé d’interès local. Amb el suport de la Fundació Lluís Carulla i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya van començar un treball d’estudi, investigació i recuperació de l’edifici per tal d’incorporar-lo al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i així donar a conèixer una activitat industrial clau en el nostre país al llarg de les tres darreres centúries. L’antiga fàbrica va obrir les portes com a museu l’any 2009.

informació pràctica

De dimarts a dissabte, de 10.30 a 13.30 h i de 16 a 18 h.

Diumenges i festius, de 10.30 a 13.30 h.

Contacte:

977871220
fassina.balanya@esplugadefrancoli.cat

Adreça:

Plaça del Mil·lenari, 1, 43440 L’Espluga de Francolí