Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró

La nau petita de la Fàbrica Marfà de Mataró (Can Marfà) acull l’extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni cultural relacionat amb la indústria del teixit de punt, una part fonamental de la història de la indústria tèxtil a Catalunya.

La visita

L’exposició de referència, situada a la planta primera, permet reconstruir la història de la producció del teixit de punt a Catalunya: la maquinaria, els telers, la indumentària històrica, els documents i el mobiliari que s’hi exhibeixen són la base d’un discurs expositiu que té un doble fil argumental: la primera part, fa un recorregut pels processos de fabricació d’un article de punt. La segona part fa un repàs dels moments més significatius de la consolidació i desenvolupament d’aquesta indústria a nivell local i nacional, des de la segona meitat del segle XVIII fins el darrer quart del segle XX. Per fer més accessibles els continguts, el visitant disposa d’una audioguia en quatre idiomes que es pot escoltar des del dispositiu mòbil, des de l’aplicació Visitmuseum.

L’espai de reserva visitable, ubicat a la segona planta, permet apropar-se al producte de gènere de punt. De manera periòdica, en aquest espai es mostra  una selecció de peces de la col·lecció tèxtil i d’indumentària que permet copsar la relació entre moda i indústria.

Història

El conjunt arquitectònic de la fàbrica Marfà, declarat Bé Cultural d’Interès Local, està format per dues naus d’estil manchesterià, construïdes entre 1880 i 1881, per iniciativa de Gaietà Marfà i Baladia, fill i nét de mitgers establerts a Mataró, des de començaments del segle XIX.

A finals de segle XIX, la fàbrica Marfà integrava tot els processos de producció, des de la filatura a la confecció, l’ennobliment i els acabats. Comptava amb 22 bateries de telers circulars i dues màquines de vapor de 100 cv.  Fins el primer quart del segle XX, la seva sirena es convertí en el “rellotge” que marcava el ritme de la ciutat,  va ser la fàbrica de gènere de punt més important de l’Estat espanyol, tant per la quantitat de treballadors, uns 1.500, com pel volum i la qualitat de la seva producció: calceteria i roba interior, especialment productes de pelfa, que comercialitzava a nivell nacional i internacional.

Durant la seva llarga  trajectòria comercialitzà els seus productes amb marques diferents, com Oso per a roba interior,  i Fred Perry per a les d’esport. La crisi tèxtil dels anys setanta i vuitanta del segle XX, van deixar la fàbrica en una situació delicada que portà a la família Marfà a retirar-se l’any 1984. Els treballadors crearen una societat laboral que es dissolgué als tres anys, i provocà el tancament definitiu de la fàbrica. L’immoble poc temps després va passar a ser de propietat municipal. L’any 2010  s’inicià  la rehabilitació i adequació per instal·lar la extensió del museu de Mataró dedicada a explicar el passat industrial de la ciutat.

informació pràctica

Dijous i Divendres de 17 a 20 h
Dissabtes d’11 a 14 h  i de 17 a 20 h
Diumenges d’11 a 14 h

Festius de tancament del Museu:
1 i 6 de gener, Divendres Sant, Dilluns de Pasqua, 1 de maig, 24 de juny, 27 de juliol, 15 d’agost, 11 de setembre, 25 i 26 de desembre.

Activitats familiars
El tercer diumenge de cada mes, a les 12 h (excepte agost)

Visites guiades 
El tercer dissabte de cada mes, a les 18 h

Visites concertades per a grups
Informació de dilluns a divendres de 9 a 14h al Telf. 93 741 29 30  o a/e:  educacultura@ajmataro.cat

Contacte:

93 758 26 42/ 93 758 24 01
museum@ajmataro.cat

Adreça:

Passatge de Can Marfà, 1 Mataró