El Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i el col·lectiu artístic Patrimoni Acústic presenten el projecte Els sons de la indústria, amb l’objectiu de preservar el patrimoni sonor i acústic dels espais de la industrialització a Catalunya.
Es tracta d’un arxiu en format web en què es rescaten els paisatges sonors dels processos d’industrialització a Catalunya, a través de l’enregistrament dels sons actuals de diferents màquines i espais de 24 museus i centres del Sistema Territorial del MNACTEC.
En el web es pot navegar pels 24 museus i descobrir el patrimoni acústic i el patrimoni sonor de cadascun d’ells. En l’apartat de patrimoni sonor, es poden escoltar els sons associats a eines, maquinària o objectes industrials de cada museu, enregistrats amb diversos tipus de micròfons. En l’apartat de patrimoni acústic, es pot escoltar com sona la pròpia veu en diversos espais de cada centre.
Els 24 museus que han participat en el projecte són: Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró, Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu de Ceràmica La Rajoleta d’Esplugues de Llobregat, Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, Farga Palau de Ripoll, Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, Museu de Gerri de la Sal, Museu Hidroelèctric de Capdella, Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, Museu de les Mines de Cercs, Museu Trepat de Tàrrega, Museu de l’Oli de Catalunya a la Granadella, Museu Molí Paperer de Capellades, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Serradora d’Àreu, Museu del Suro de Catalunya, Museu del Ter, Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, La Tèrmica Roca Umbert de Granollers, Museu de la Torneria de Torelló, Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal d’Empordà i Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret.
El projecte és una iniciativa del col·lectiu Patrimoni Acústic en col·laboració amb el Sistema Territorial del MNACTEC, una xarxa de 26 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya in situ mitjançant les seves col·leccions, exposicions i museïtzació. Patrimoni Acústic és un grup de professionals de la cultura i les arts interessats en potenciar el patrimoni acústic i sonor. Està format per Emilio Marx, enginyer acústic; Ginebra Raventós de Volart, artista sonora, poeta i cineasta; Mathias Klenner, arquitecte i artista sonor, i Paolo Carretero, artista sonor i programador web.