http://sistema.mnactec.cat

Museu de Gerri de la Sal

Descripció Informació pràctica

El museu està situat en l’antic magatzem de la sal o Real Alfolí, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1995 i que data del segle XVIII. Mostra com es treballava la sal al salí i la seva posterior manipulació fins a la comercialització.

La visita

El Museu de Gerri permet descobrir com es realitza la sal en un dels pocs salins d’interior de Catalunya. La visita consta de tres parts: la primera explica la feina que es feia al magatzem: el tiratge, el pesatge, els tipus de sal que feien i com es distribuïa. A la segona, el visitant coneixerà, a través de quatre audiovisuals i quatre maquetes, la feina que es feia al salí: des que l’aigua surt del brollador, què s’ha de fer perquè aquesta aigua es transformi en sal i on es guarda la sal en l’època de producció. Finalment, a l’última part un audiovisual explica des de quan es fa sal a Gerri i el perquè es va abandonar, a més a més dels testimonis dels antics propietaris dels salins narrats en primera persona.

El Museu disposa també d’una agrobotiga amb productes de la comarca tals com la ratafia de Gerri, la sal del Roser, galetes de la Noguera Pallaresa, sabons naturals entre molts altres productes.

Història

Sabem que es fa sal des del S. IX, on a les escriptures del Monestir ja sortien com a propietat dels Monjos les 11 ha de terreny saliner i el brollador d’aigua salada, però durant el 2015 es va descobrir que a l’edat del bronze (és a dir fa més de 4.000 anys) ja es feia sal a Gerri, però en lloc de per evaporació d’aquesta aigua salada era per ebullició i ja els servia com a moneda de canvi.

La presència d’una explotació salinera a Gerri de La Sal es deu a la localització en el seu terme municipal d’una font d’aigua salada. Tradicionalment, la font salada ha estat el recurs natural entorn el qual ha girat, directament o indirecta, tota la vida econòmica de la població. De fet, l’emplaçament del monestir de Santa Maria de Gerri, que arribaria a ser el més important del Comtat del Pallars sembla vincular-se justament a aquesta aigua salada. L’aigua del brollador pel seu contingut de clorur sòdic (Cl Na) en un elevat grau de concentració, ha fet rendible el desenvolupament d’una explotació per l’obtenció de sal comuna al llarg dels segles.

Horari

Consultar al web del Museu.


Adreça

Plaça Àngel Esteve, s/n 25590 Gerri de la Sal (Pallars Sobirà)

Contacte

973662040 / 630056138
turisme@baixpallars.ddl.net