Museu de Ceràmica La Rajoleta d’Esplugues de Llobregat

La fàbrica Pujol i Bausis, avui museu, va ser un referent en la producció de ceràmica a Catalunya i una de les més rellevants en el modernisme. S’hi poden veure cinc tipologies de forns de cocció i diverses produccions que permeten resseguir l’evolució de la indústria de la ceràmica.

La visita

Al Museu de Ceràmica La Rajoleta antiga fàbrica de ceràmica Hijo de Jaime Pujol i Bausis avui podem visitar els forns i altres elements d’interès de la que va ser la principal fàbrica de ceràmica modernista de Catalunya. La visita inclou un recorregut tecnològic en què descobrirem diferents tipus de forns per coure ceràmica, des dels espectaculars forns d’ampolla de l’exterior fins als forns àrabs on s’hi coïen centenars de rajoles i altres peces arquitectòniques.

Durant el recorregut també trobarem mostres d’algunes peces cuites a la fàbrica que encara llueixen en indrets tan emblemàtics com l’Hospital de Sant Pau i el Parc Güell. Tanca la visita l’àmbit dedicat al mosaïcista Lluís Brú, autor del destacats dissenys d’arrambadors i mosaics produïts a Esplugues durant el modernisme.

Història

Des de mitjan segle XIX i fins a l’any 1876 la fàbrica va passar per diferents etapes i canvis de mans, però va ser a partir d’aquesta data, quan Jaume Pujol i Bausis va prendre les regnes del negoci, que s’inicià una etapa d’estabilitat amb la producció d’unes ceràmiques de qualitat gràcies a la modernització del procés de fabricació.

El seu període de màxima esplendor coincideix amb el modernisme català. Durant aquesta etapa, ja sota la gerència de Pau Pujol i Vila, fill de Jaume, van col·laborar amb la fàbrica els principals arquitectes de l’època com Antoni Gaudí, Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner, Antoni Marià Gallisà o Josep Maria Jujol.

Entre l’any 1913 i 1919 va tenir lloc l’ampliació més important de la fàbrica que va incloure la construcció dels dos majestuosos forns d’ampolla. Aquesta ampliació va suposar tota una revolució: l’augment significatiu de la capacitat de producció i la incorporació de nous productes com el gres i la porcellana.

Després de la Guerra Civil (1936-1939), l’empresa es convertí en societat anònima: Cerámicas Pujol y Baucis S.A. A partir d’aquest moment es van iniciar noves línies de producció i es van comercialitzar productes ceràmics fins al seu tancament definitiu. Durant la dècada dels 80, l’Ajuntament d’Esplugues va adquirir la finca de la fàbrica de ceràmica, coneguda popularment com “La Rajoleta”.

informació pràctica

Visites guiades per a públic individual els diumenges (excepte l’últim diumenge de mes), a les 11:00 h, amb inscripció prèvia recomanada.

Visites guiades per a grups o activitats escolars, disponibles de dimarts a divendres, de 10:00 a 14:00, i dissabtes, de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h, amb concertació prèvia.

Tancat els dies 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre i el mes d’agost.

Contacte:

93 470 02 18
museus@esplugues.cat

Adreça:

C. Església, 36 08950 Esplugues de Llobregat